Share delen

dinsdag 24 januari 2012

De beste boksers van de wereld

De Beste Bokser Van de Wereld


Sinds het overlijden van Joe Frazier in november 2011 is de discussie opgelaaid wie de beste boxer ooit is? De lijst van kampioenen is indrukwekkend geworden, en de meningen over wie nu de ultieme bokskampioen is zijn verdeeld maar hoe kan men objectief een bokser quoteren? Op het aantal overwinningen? Op het aantal behaalde titels? Of op de verschillende technieken? Een Amerikaanse enquête leert dat er drie namen onmiddellijk in het collectief geheugen uitspringen wanneer men de vraag wie de beste bokser van de wereld is stelt en en wel:

Cassius Clay aka Mohammed Ali.
wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse

Je zou kunnen stellen dat Cassius Clay aka Mohammed Ali de beroemdste bokser is aller tijden
Hij is ongetwijfeld de meest controversiële bokser, voor sommigen een echte held voor anderen een lafaard en een verrader.

In 1964 veranderde hij zijn naam na zijn bekering tot de Islam deels ook om zijn dienstplicht te ontvluchten in Vietnam en dat leverde hem drie jaar later nadat hij de Wereldtitel bij de zwaargewichten had veroverd een arrestatie op en zodoende verloor  hij niet alleen zijn wereldtitel doch ook zijn licentie van bokser. Uit politieke overtuiging werd hij vier jaar op non-actief gezet maar zijn comeback zou spectaculair worden en in de meeste historische boksmatches ooit was hij de protagonist. Hij deed zijn bijnaam “The Greatest” dan ook alle eer aan. Legendarisch waren zijn gevechten met Joe Frazier en George Foreman.

Mohammed Ali had een grote mond maar meer nog  dan dat een zeer bijzondere techniek die eruit bestond om een zwaar psychologisch spel te spelen met zijn tegenstanders en hij maakte dankbaar gebruik van de media, en last but not least maakte hij gebruik van een boks techniek die hij zelf de zwevende vlinder noemde. Ali heeft een nieuwe dimensie gegeven aan wat vroeger een brutale sport werd genoemd. Door zijn unieke stijl van boksen maakte hij van de bokssport internationale evenementen die  werden gevolgd door miljoenen mensen.


wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse

.
 1. Mohammed Ali  is de enige bokser die driemaal de wereldtitel veroverde van wereldkampioen zwaargewichten.
 2. Alleen al in zijn amateurperiode won hij 100 wedstrijden en verloor hij er maar vijf.
 3. Zevenennegentig procent van de westerse bevolking kent zijn naam en daden.
 4. Mohammed Ali werd verkozen tot Sport persoonlijkheid van de eeuw door de B.B.C.
 5. Hij is houder van de Presidential Medal of Freedom.
 6. Hij staat op nummer 1 van Ring magazine als de beste bokser ooit.
 7. Mohammed Ali heeft 56 maal gewonnen 5 maal verloren, 37 maal gewonnen door knock- out.

Muhammad Ali, geboren als Cassius Marcellus Clay (Louisville (Kentucky), 17 januari 1942), bijgenaamd The Greatest of Louisville Lip, werd door het sportblad Sports Illustrated uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw. Hij werd driemaal wereldkampioen in het zwaargewicht en won een gouden medaille in het lichtzwaargewicht op de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Ali wordt door velen als de beste zwaargewicht bokser ooit beschouwd.

Ali werd vernoemd naar zijn vader Cassius Marcellus Clay senior (die op zijn beurt vernoemd was naar de abolitionist en politicus Cassius Clay). Ali veranderde zijn naam nadat hij lid werd van de Nation of Islam, een in de V.S. opgerichte separatistische religieuze en sociopolitieke organisatie. Later, in 1975, bekeerde hij zich tot de hoofdstroming binnen de islam: het soennisme.

Ali vocht in totaal 61 profpartijen, waarvan hij er 56 won (37 op knock-out) en 5 verloor (tegen: Joe Frazier, Ken Norton, Leon Spinks, Larry Holmes en Trevor Berbick).
 
Amerika mag dan nog een haat-liefde verhouding gehad hebben met deze man die nu vecht tegen Alzheimer, vandaag wordt hij door de hele wereld erkend door vriend en vijand als één van de grootste boksers ooit.


Joe Frazier.

wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse


De geschiedenis heeft  Joe Frazier verbonden aan  Mohammed Ali. Hij is één van de weinige mensen in de wereld die kon beweren dat hij The Champ had verslaan. Geboren in een gezin van 12 kinderen in het arme Zuid Carolina op de familie boerderij. De liefde voor het boksen kreeg hij met soeplepel ingevoerd door zijn vader een fervente boks fanaat. In zijn jeugd ging hij kijken naar de helden van de ring zoals Sugar Ray Robinson, Rock Marciano en anderen. In 1959 vertrekt hij naar New York om bij een oudere broer te wonen. Ook daar kroop de boks microbe en begon hij een loopbaan als beloftevolle amateur. Hij wint de zwaargewichten kampioenschappen van 1962 tot 1964. In 1964 wordt hij afgevaardigd voor de Olympische Spelen. Frazier maakt gehakt van zijn opponenten, hij veroverde uiteindelijk goud zelfs met een gebroken duim.

wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse

Een jaar later werd  Joe Fraziere professional met als absolute hoogtepunt wat nu genoemd wordt: “The Fight of the Century” waarbij hij het moest opnemen tegen Mohammed Ali, die bijna vier jaar inactief was geweest. Na vijftien spannende rondes won hij op punten van Ali. Het werd een waar slachtveld vooral fysisch, Frazier liep verschillende kwetsuren op die hem nog jaren hinder zouden geven. Hij verdedigde zijn titel nog verschillende keren succesvol maar in 1973 ging de titel naar George Foreman.

Joe nam het op tegen zijn oude rivaal Ali maar deze maal moest hij het onderspit delven. De dualiteit tussen Ali en Frazier was alreeds legendarisch geworden en ze vochten het nog eens uit, voor de derde maal in het exotisch Manila op de Filipijnen. Dit gevecht zou later de naam krijgen: “Thrilla in Manila”. Ali won terug, maar gaf later toe dat dit het zwaarste gevecht uit zijn leven was geweest.

wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse

Smokin’ Joe zoals zijn bijnaam was verloor echter de match tussen hem en kanker in november van 2011. Bij zijn overlijden was Mohammed Ali  één van de eersten om te erkennen dat één van de beste boksers ooit was heengegaan. Hij won in totaal 32 gevechten, verloor er slechts vier, had één gelijkspel, en deelde zeventwintig knock outs uit. Joe Frazier nam zijn gerechtigde plaats op in de rij van sportlegendes.


Mike Tyson.

de-beste-bokser


Mike Tyson slaagde erin om de magie van de groten der boksring terug naar boven te brengen zoals in de tijd van Frazier, Ali of Foreman. Hij had alles in zich om de grootste bokser ooit te worden, het lot en zijn eigen karakter beslisten er echter enigszins anders over.

Tyson werd geboren in 1966 in new York City. Zijn jeugd was in de straten van Brooklyn op zijn minst niet probleemloos, maar het lot zou zijn leven in een bepaalde richting sturen nadat zijn moeder overleed toen hij slechts zestien jaar was. Hij kreeg Cus D’Amato als voogd die een zeer goede boktrainer en manager was. In de ruige straten van New York had Tyson goed geleerd om zijn mannetje te staan en vocht geregeld met vechters die veel ouder waren dan hem. Op dertienjarige leeftijd was hij al 38 maal gearresteerd voor kleinere criminele feiten. De aanraking met de arm der wet zou zijn verdere leven blijven bepalen. Ironisch genoeg werd zijn bokser talent ontdekt in een verbeteringsgesticht. School en studeren was niet aan hem besteed en hij behaalde dan ook nooit een diploma.


wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse


Begin jaren tachtig won Mike Tyson  tweemaal de gouden Olympische medaille voor junioren. In deze periode won hij 26 van 28 gevechten, de meeste door een brutale knock out. Eén Olympisch gevecht duurde slechts 8 seconden, een absoluut record. Hij versloeg de ene tegenstanden na de andere, en telkens werd hij gekoppeld aan betere en betere tegenstanders, ondertussen begon zijn faam te groeien in het wereldje. In 1986 begon hij nationale erkenning te krijgen wanneer hij zijn tegenstander Ferguson genadeloos afmaakte en hem achterliet met een gebroken neus. De referee stopte de match uit schrik dat Ferguson het letterlijk niet zou overleven. In hetzelfde jaar kreeg Tyson zijn eerste titel van kampioen zwaargewichten door de World Boxing Council. Hij was toen 20 jaar en was toen de jongste kampioen zwaargewichten ooit. De vergelijking met Ali werd door de pers al gauw gemaakt en de ster van Tyson begon hogere hemels te verkennen.Mike Tyson zal de geschiedenis ingaan voor zijn ongewone ambitie om alle zwaargewicht titels te veroveren. Hij was de eerste die alle ereplaatsen kon vullen van de verschillende Boks federaties, hij kon zich driemaal wereldkampioen noemen.

In 1984 sloeg hij  tevens de Olympische kampioen Tyrell Biggs naar de vergetelheid door een knock-out in de zevende ronde. In 1988 kreeg hij een rivaal die de naam waardig was in de gedaante van Michael Spinks. Velen dachten dat Spinks hem een halt kon toeroepen, de verbazing was groot toen Tyson na 91 seconden Spinks in het stof deed bijten. De legende Mike Tyson werd geboren. De volgende jaren was een collecte van titels, medailles en ereplaatsen met de ene overwinning na de andere. Zijn reputatie als een enorm krachtige atleet was voorgoed gevestigd.


De val van een legende.

wie-verdient-er-de-titel-van-beste-bokse

In 1991 werd Mike Tyson gearresteerd voor de verkrachting van een schoonheidskoningin. De feiten waren zo hallucinant en overweldigend dat Tyson zijn publieke steun massaal verloor. Hij werd uiteindelijk veroordeeld in 1992, het verdict was loodzwaar zes jaar effectief verhoogd met vier jaar voorwaardelijk.

Na drie jaar werd hij vrijgelaten onder voorwaarden. Ondertussen had hij zich naar zijn grote voorbeeld Ali bekeerd tot de Islam. Nog steeds in navolging van Casius Clay maakte ook hij na een periode van inactiviteit een comeback en wel in 1995. Hij won relatief gemakkelijk twee kampioenschappen terug van boks federaties. De derde werd verdedigd door Evander Holyfield die een halt toeriep aan de ambities van Killer Mike. In 1997 hoopte Tyson op wraak in een tweede gevecht met Holyfield. Jammer genoeg kwam de donkere kan van Mike Tyson terug naar boven en werd hij in de derde ronde gediskwalificeerd voor het bijten in de oren van zijn tegenstander, hij beet zelfs letterlijk een stuk oor af.

Dit incident betekende ook meteen het einde van zijn carrière, naast een boete van drie miljoen dollar, hij verloor ook zijn boks licentie wat het quasi onmogelijk maakte om nog te vechten op Amerikaans grondgebied. In 1998 verkreeg hij die echter terug. Ook nadat kwam het donkere spook van zijn karakter roet in het eten gooien net zoals in zijn jeugd bleef hij problemen hebben met de wet. Hij werd veroordeeld tot een jaar gevangenschap voor geweldpleging. Later werden ook sporen van drugs gevonden in een urine controle. Lennox Lewis was zijn laatste grote tegenstanden en werd meteen zijn Nemesis, de met veel poeha aangekondigde match werd een ramp voor Tyson. Verstoten door het publiek, bekend voor zijn agressiviteit is Tyson nu nog een schim van zichzelf. Hij werd failliet verklaard. De grote belofte kon de droom niet inlossen.


Vitali Klitsjko

17/10/2010

De Oekraïner Vitali Klitsjko (39) behoort tot de beste boksers ter wereld en heeft met succes zijn WBC-wereldtitel in 2010  bij de zwaargewichten verdedigd. Hij klopte de Amerikaan Shannon Briggs overduidelijk met loeiharde klappen.“En nu willen we alle titels veroveren”, zei de Rus ambitieus.Briggs was op weg naar de dopingcontrole toen hij niet meer kon blijven rechtstaan
en K.O. ging. Uit vrees voor een hersenbloeding werd hij opgenomen in de kliniek,
waar de volgende diagnose werd gesteld: twee gezichtsbreuken, een spierscheur, een barst in de trommelvlies en vanwege de zware zwelling van het gezicht kan Briggs, die ook aan astma lijdt, nog moeilijker ademen.  In totaal blijkt hij 302 slagen ontvangen te hebben, waarvan er 171 voltreffers waren!

Volgens boksexperts slaat Klitschko veel harder dan George Foreman, dus Briggs
is letterlijk tegen een sloophamer aangelopen.

3 opmerkingen:

 1. Waar is Floyd Mayweather? Ik weet niet wie dit stuk heeft geschreven maar diegene is echt een retard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Internationale leningaanbieding.
  Als u financiële hulp wilt, kan ik u helpen.
  Neem contact met mij op:
  E-mail: Contact@cfi-info.com
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://cfi-info.com

  BeantwoordenVerwijderen