Share delen

dinsdag 24 januari 2012

Over het Boksen


 

Boksen is een spel van aanval en verdediging en het helpt enorm bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, moed en je zelfbeheersing. 

Geschiedenis

In Nieuw Guinea en in Egypte zijn afbeeldingen gevonden waarop mensen met elkaar in gevecht zijn en hieruit leren we dat men al rond het jaar 3000 voor Christus aan boksen deed. In de negentiende en twintigste eeuw werd in Nederland het boksen steeds bekender. In 1898 werd de eerste officiële boksdemonstratie gegeven.

Wedstrijd 

Een bokswedstrijd bestaat uit een aantal ronden van enkele minuten en wordt geleid door een scheidsrechter. Een jury kent punten toe. De bokser die de meeste punten verzamelt, of die de tegenstander knock-out slaat, is de winnaar. Om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen worden de boksers ingedeeld in gewichtsklassen. De amateur-boksers kennen bijvoorbeeld het vlieggewicht (t/m 51 kg), lichtgewicht (t/m 60 kg) en zwaargewicht (t/m 91 kg).


.

Kleding 

De meeste boksers dragen een boksshort (korte broek), een bokshemd en speciale boksschoenen. Ze moeten verplicht bokshandschoenen, hoofdbescherming en een gebitsbescherming dragen. Daarnaast dragen ze vaak scheenbeschermers en bandages die de polsen en handen beschermen.

Als de goed getrainde boksers in een wedstrijd bezig zijn met sparren is dat mooi om te zien. De variaties van de boksstoten, het soepele ontwijken, het katachtige uitdagen en afweren, het koele reageren op treffers, schijnbewegingen en -aanvallen, voetenwerk en balans bewaren, het onschadelijk maken van wat treffers hadden kunnen zijn, is spannend! Als je na verloop van tijd, zelf als acteur mag optreden, dan geeft dat op een kick en natuurlijk hoop je dat de toeschouwers,ook plezier aan jouw optreden beleven.

Trainen

Een trainingsavond bestaat uit diverse onderdelen, die met de nodige variatie regelmatig de revue passeren. Touwtje springen Een warming-up, bestaande uit een (veld)loop en/of touwtje springen opent de avond.

Zorg er voor dat je altijd op tijd en het liefst voor de begintijd bezig bent met opwarmen, want aan mensen die te laat komen heeft de trainer een hekel. Af en toe wordt er een minuut pauze ingelast, waarin een aantal lichte lichaamsoefeningen worden gedaan om alle spieren soepel en warm te maken.

Daarna volgt doorgaans een rondje schaduwboksen, d.i. boksen tegen een denkbeeldige tegenstander om daarbij gebruik te maken van alle technieken, die je vroeger geleerd hebt.

Bij schaduwboksen wordt niet op je kracht gelet, maar op de correcte techniek, soepelheid en je snelheid. Na even touwtje springen,  even schaduwboksen kan je de bokshandschoenen aantrekken. Nieuwelingen worden vaak apart genomen om de basisstoten en een goede bokshouding aan te leren.

Voor de vaste boksers volgt een belangrijk onderdeel van de training, namelijk het verder oefenen van bokstechnieken, zoals stoten, combinaties van stoten, ontwijken, pareren, ontduiken, counteren en voetbewegingen. Dit doe je met een partner, die om de drie minuten wisselt. De trainer geeft dan aan welke stoot combinatie geoefend moet worden en treedt, zo nodig, corrigerend op. Om beurten wordgestoten op de handschoen van de ander en ook hierbij gaat het vooral om de techniek, maar als die goed is, dan wordt ook de kracht achter de stoot vergroot en getraind.

Stoten op de handschoen is een onderdeel van het programma, waar je agressie en frustratie kwijt kunt. Ook het stoten oefenen op een bokszak is vaak onderdeel van het programma waarmee op kracht word geoefend, zonder dat iemand anders er enig nadeel van ondervindt.

De leden in de ring worden getraind op ringtechniek en sparren en ook maken de wedstrijdboksers hiervan gebruik. Aan het einde van dit onderdeel wordt het zgn "laatste rondje" afgewerkt.

Boksers van ongeveer gelijk postuur en eenzelfde gewicht proberen elk in 30 seconden zoveel mogelijk stoten, met links en recht, op de handschoen van de partner te plaatsen en dan liefst met alle beschikbare kracht. Na 30 seconden gaat de partner aan de gang. Zo worden dan de hoeken, directes en opstoten afgewerkt.

Als de trainer tevreden is met de inspanningen mogen ze hun handschoenen uittrekken om deel te kunnen nemen aan het volgende onderdeel en anders komt er nog een "allerlaatste rondje". Als afsluiting van de avond volgt nog een training waarbij allerlei buikspieroefeningen, opdrukken en stretchoefeningen aan de beurt komen. Al deze onderdelen komen bij elke training aan bod dus "Wie hart heeft voor zijn lijf, moet hard zijn voor zijn lijf." En dat kan heel goed bij de bokstraining!

Wil je een goede bokser worden dan is discipline een van de belangrijkste vereisten. Die discipline geldt voor diverse facetten. Een goede bokser moet opletten met wat hij eet en in welke hoeveelheden. Roken en alcohol drinken kan je als bokser maar beter achterwege laten.

Praten tijdens de training verstoort de concentratie en dient achterwege te blijven. Luisteren naar wat de trainer zegt is belangrijk,en voor een wedstrijdbokser zijn drie avonden per week trainen eigenlijk nog te weinig. Hij moet de discipline op kunnen brengen om op twee of drie andere dagen voor zichzelf een loop- en trainingsprogramma af te werken. Eeen ijzersterke conditie bouw je namelijk niet op door niets te doen.Het is van cruciaal belang te doen wat de trainer zegt want hij heeft buiten de ring vaak een beter overzicht over de situatie, dan de wedstrijdbokser zelf.

Dat je als bokser risico's loopt is een uitgesproken zaak en voor een deel is dat ook de aantrekkingskracht van de sport. Gevaar onder ogen zien en zo goed mogelijk daarop anticiperen is, zowel bij skiën en bergbeklimmen, als bij het boksen essentieel

Als je in je training zover bent, dat je van de trainer de ring in mag voor een partij sparren, dan weet je, dat je daar tegen een klap aan kunt lopen. En dat kun je echt voelen.

Ben je in je training nog verder en wil je wedstrijden gaan boksen, dan zijn de risico's natuurlijk groter want de tegenstander zal proberen van jouw zwakke kanten gebruik te maken om je tot opgave te dwingen en dat zul jij ook het liefste met de tegenstander doen.

Het sparren is dan niet alleen een training,  nu wordt het een krachtmeting en daarmee nog spannender want een verhoogd adrenaline gehalte in je bloed is niet onprettig. Bovendien ben je als bokser medisch beter af dan menig andere sporter, want waar wordt je elk jaar medisch gekeurd en bovendien ook nog eens voor elke wedstrijd? En mocht er tijdens een wedstrijd iets gebeuren, dan is er altijd een dokter aanwezig om te beoordelen wat je moet doen om geen blijvend letsel op te lopen. Verder zijn er van tevoren al diverse voorzorgen genomen om letsel tot een minimum te beperken. Zo is het dragen van een goedgekeurde hoofdbescherming verplicht, en heb je als bokser een mondbeschermer in en dragen je  bokshandschoenen en een tok.

Over het Boksen

1 opmerking:

  1. Ik boks vanaf mijn 12 de Op mijn 15e stopte ik omdat ik voetbal leuker vond maar daar ben ik weer mee gestopt. Nu ben ik weer gaan boksen
    Ik vond bandage omdoen echt altijd verschrikkelijk en nu nog en ben het totaal verleerd.

    Waar ik ook zo hekel aan heb is dat ze heel vaak dubbel slaan:

    Momenteel doe ik het zo (Exclusief de rondjes om mijn hand die ik soms maak om op de goeie plek uit te komen)
    1x om de pols
    3x om de knokkels
    1x tussen alle vingers
    1x om de pols om het vast te zetten
    2x om de knokkels
    1x om de duim
    Vuist maken om te kijken of het niet te strak zit
    De rest gebruik ik om de pols te verstevigen

    Soms ziet het er echt als een puinhoop uit en heb ik het gevoel of het te strak is en soms zit het wel goed en ik heb dan geen idee wat ik dan anders doe ;(

    Ik heb een aantal youtube filmpjes gevolgd en ben elke dag aan het oefenen. Ik Hoop alleen dat ik het voor september perfect kan want ik weet uit ervaring dat trainen zonder dat de bandages goed zitten tot blessures lijdt.

    BeantwoordenVerwijderen